Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/qelphdwe/domains/jugendverein.nl/public_html/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Amerikaans restaurant leidt sinds dertien jaar The World’s 50 Best | jugendverein

Amerikaans restaurant leidt sinds dertien jaar The World’s 50 Best

In het Australische Melbourne is de jaarlijkse ranglijst van de 50 beste restaurants ter wereld gepresenteerd. En voor het eerst in dertien jaar staat niet-Europese restaurant op nummer 1. De eer gaat naar Eleven Madison Park in New York. Op de tweede plek de nummer 1 van vorig jaar, Osteria Francescana uit Italië. De top drie wordt afgesloten door El Celler de Can Roca in het Spaanse Girona. In 2004 stond er voor het laatst een niet-Europees restaurant op nummer 1 van de ranglijst. Het ging toen ook om een Amerikaans restaurant uit Californië, The French Laundry genaamd.

uit etenOpvallende stijger

In de top tien staat verder een restaurant uit Frankrijk op plaats 4, Mirazur en nog twee uit Spanje, Asador Extebarri op nummer 6 en Mugaritz op de 9de plaats. Verder staan er twee restaurants uit Peru: Central op nummer 5 en Maido op plaats 8. En het Oostenrijkse restaurant sluit de top tien af met het restaurant Steirereck. Het meest opvallende restaurant in de top 10 is het Indiaanse restaurant Gaggan uit Thailand op nummer 7. Deze heeft 15 plaatsen gesprongen, want vorig jaar stond deze op plaats 23.

Nederlandse vertegenwoordiging

Ook een Nederlands restaurant staat in de top 50 van de beste restaurants van de wereld. En wel met de Librije op plaats 34. Dit restaurant van Jonnie en Thérèse Boer staat in Zwolle en steeg vier plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Amber in Hong Kong op nummer 24 heeft een Nederlands randje, want de chef-kok is de Zeeuw Richard Ekkebus. België haalt nog net de lijst met op plaats 50 het restaurant Hof van Cleve.

Een opvallende afwezig op de lijst is het Deense restaurant Noma. Deze stond in de jaren 2010 tot en met 2012 en 2014 op de eerste plaats. Dit komt doordat Noma gesloten is. René Redzepi, de chef-kok is bezig met een nieuw project. Deze zal binnenkort opengaan.

Blue Hill at Stone Barns in Tarrytown aan de Amerikaanse rivier de Hudson is de snelste stijger op de lijst. Vorig jaar stond dit restaurant op nummer 48. Dit jaar staan ze op de drempel van de top tien op nummer 11.

Voor de vijftiende keer

Dit jaar was het alweer de vijftiende keer dat de ranglijst werd bekend gemaakt. De top 50 van beste restaurants was een initiatief van een Brits blad, Restaurant Magazine. Na de introductie werd de ranglijst al snel heel populair vooral bij de nieuwere generatie chefs. Om de lijst tot stand te brengen, brengen regionale jury’s over de hele wereld hun stem uit.

Europese restaurants domineren

De samenstelling van de ranglijst is internationaal. Maar vooral de Europese restaurants domineren. In de top 50 van dit jaar zitten er 27 restaurants uit Europa, 8 zijn Zuid-Amerikaans, zeven komen uit Azië en zes zitten in de VS. Vorig jaar was er een Afrikaans restaurant op de lijst vertegenwoordig uit Kaapstad. Deze heeft de lijst van dit jaar niet meer gehaald. Tot slot wordt Australië voor het eerst op de lijst vertegenwoordigd en wel met twee restaurants: Brae op plaats 44 en Attica op 32ste plek.

Graadmeter voor trends

De lijst, officieel The World’s 50 Best genaamd geeft een goede graadmeter van de trends in de wereld van de gastronomie. In de beginjaren gebeurde dat voornamelijk door het Spaanse restaurant El Bulli met een moleculaire keuken. Hierna werd dit overgenomen door Noma, die vooral kookte met lokale producten. Uit de meest recentere lijsten blijkt de opkomst van Zuid-Amerikaanse restaurant, zoals uit Peru. Uit deze nieuwe lijst op Jugendverein komt nog niet echt een heldere trend naar voren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *