Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/qelphdwe/domains/jugendverein.nl/public_html/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Vader van doodgeslagen vrouw waarschuwt voor antidepressiva | jugendverein

Vader van doodgeslagen vrouw waarschuwt voor antidepressiva

politieIn een interview met de Volkskrant zegt Eddy Hekman, de vader van de vrouw die met een brandblusser is doodgeslagen, dat hij nooit echt kwaad is geweest op de dader. De dader is de uit Benin afkomstige asielzoeker Alasam Samarie. Hij had voordat de tragedie plaatsvond al een paar jaar een relatie met zijn de dochter.

Ontmoeting

Hekman zegt dat hij zich altijd afvroeg hoe dit drama kon gebeuren. Volgens hem was Alasam een onderdeel van zijn gezin. “We kennen hem niet als agressief, integendeel.” Drie maanden na het overlijden van zijn dochter heeft Hekman een ontmoeting gehad met Alasam in de gevangenis. Het was volgens de vader een emotionele ontmoeting. ‘De bewaker zei met trillende stem tegen ons dat hij zoiets nog nooit had meegemaakt.’

Onbereikbaar

Samarie doodde in 2011 de dochter van Hekman met een brandblusser. Hierna schoot hij een toegesnelde politieagent met zijn eigen pistool dood. De aanwezig politieagenten gaven later aan dat Alasam tijdens deze explosie van geweld niet te bereiken was. Hij leek wel een “zombie met lege ogen” of werd ook wel “een leeg omhulsel zonder ziel” genoemd.

Paroxetine

Niet lang voordat dit drama zich afspeelde was Samarie verteld dat hij uitgeprocedeerd was. Hekman vermoedt dat niet alleen de frustratie over de afwijzing een rol heeft gespeeld. Hij denkt dat vooral paroxetine, een antidepressivum een belangrijke rol heeft gespeeld bij wat er die dag gebeurde. Alasam was bezig met het afbouwen van het middel, maar die dag volgde hij het advies van de psychiater op en verhoogde de dosis. Waarschijnlijk heeft Samarie het drievoudige genomen volgens Hekman.

Agressie als bijwerking

Het middel Paroxetine heeft in sommige zeldzame keren agressie als bijwerking. Dat zegt Lareb, het bijwerkingencentrum maar ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Hekman wijst ook op soortgelijke zaken waar het medicijn een rol speelde. Zoals bij de zaak van Ids Idsardi. Hij schoot die personen neer. Ook Grietje S. gebruikte het middel en wurgde haar 2 jarige zoontje. En tenslotte Elzelien K. Zij sloeg haar man en dochter met een bijl dood.

Meer aandacht

Deze mensen gaan plotseling door het lint. Waarna de dader zich bijna niets kan herinneren. Ze reageren nergens op en kijken vreemd uit hun ogen. Dit beeld komt steeds terug. De daders maken gebruik van zeer overschrijdende en onbegrijpelijke geweld. Er zit geen enkele logica in die daden, aldus Hekman. Hij vraagt daarom aandacht voor het gebruik van het medicijn. Men moet meer bewust zijn bij het verstrekken van het middel en misschien vaker naar alternatieven kijken. Daarnaast moeten de gebruikers beter begeleid worden wanneer ze het medicijn gebruiken maar vooral in de op- en afbouwfase. Want vooral wanneer de bloedspiegel schommelt zijn er grote risico’s aan het middel. En dokters en mensen om de patiënt heen moeten goed letten op schadelijke bijwerkingen, aldus Hekman.

Ontoerekeningsvatbaar

Meerder getuige-deskundigen gaven aan dat het middel een rol speelde bij het drama dat Samarie aanrichtte. Daarover deed de rechter geen uitspraak. Het hof oordeelde wel dat Alasam Samarie tijdens het plegen van de delicten niet toerekeningsvatbaar was. Daarom kreeg hij 5,5 jaar gevangenis en daarnaast ook tbs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *