Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/qelphdwe/domains/jugendverein.nl/public_html/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Volgens nieuw onderzoek blijkt dat mannen eerder rimpels krijgen dan vrouwen | jugendverein

Volgens nieuw onderzoek blijkt dat mannen eerder rimpels krijgen dan vrouwen

Uit onderzoek blijkt dat mannen eerder rimpels dan vrouwen krijgen. En in het begin is dat ook zelfs meer. Maar na het 75ste jaar halen de vrouwen de mannen weer in en krijgen deze uiteindelijk zelfs meer rimpels. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Merel Hamer een dermatoloog van het Erasmus MC. Afgelopen donderdag werd het onderzoek gepubliceerd in Journal of Investigative Dermatology, een vakblad van dermatologen en Jugendverein.nl. Om de studie uit te voeren maakte de dermatoloog digitale foto’s van haar proefpersonen. Waarna de computer het zogenaamde ‘rimpelpercentage’ berekende per proefpersoon. In totaal deden er 3.800 mensen aan het onderzoek mee. Met leeftijden die varieerden tussen de 51 en 98 jaar. Deze groep mensen maakt deel uit van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO), een studie die al een paar jaar loopt in de wijk Ommoord in Rotterdam.

 

Ontstaan van rimpels

Door gebrek aan elastine en collageen ontstaan rimpels. Dit zijn eiwitten die ervoor zorgen dat de huid strak blijft ook na bijvoorbeeld lachen of fronsen. Door te roken, teveel blootstelling aan zonlicht en natuurlijk het ouder worden verliest de huid steeds meer deeltjes van deze eiwitten. Zowel mannen als vrouwen hebben last van rimpels en in verschillende mate. Wat het verschil precies uitmaakt is nog steeds niet gevonden of bewezen. Wat waarschijnlijk een zeer belangrijke rol speelt bij het verschil tussen mannen en vrouwen zijn de hormonen. Want uit een eerder uitgevoerde Koreaanse studie bleek dat vrouwen die vroeg in de menopauze terecht kwamen sneller rimpels kregen.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat tot het 75ste levensjaar mannen opvallend meer rimpels hebben. Het gezicht van deze personen bestaat voor 4,5 procent uit rimpels. Bij vrouwen is dat een stuk minder, zij komen uit op 3,6 procent rimpels op hun gezicht. Een ander verschil is dat de plekken waar rimpels zijn verschillen voor vrouwen en mannen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker rimpels op hun bovenlip, terwijl mannen eerder lijnen op hun voorhoofd hebben. Dit heeft volgens Hamer misschien te maken met hoe de structuur van de mannenhuid op de bovenlip is. Die is namelijk steviger doordat mannen daar meer gezichtsbeharing hebben.

Oorzaken

Een oorzaak dat mannen eerder rimpels hebben dan vrouwen kan mogelijk verklaard worden door een verschillende hormoonhuishouding. Uit dit onderzoek komt deze stelling niet naar voren maar de dermatoloog denkt dat vrouwelijke geslachtshormonen bescherming bieden tegen rimpels. Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat vrouwen die relatief meer testosteron in hun bloed hebben en vrouwen met kaalheid minder rimpels vertonen.

Risicofactoren

Maar het geslacht is niet de enige oorzaak van de mate waarin iemand rimpels krijgt. Teveel zonlicht en roken zijn bekende en grotere risicofactoren die ervoor zorgen dat rimpels sneller ontstaan. Dus op tijd stoppen met roken kan rimpels voorkomen. Maar ook een laag BMI zorgt ervoor dat rimpels sneller zichtbaar zijn. Want een beetje vet onder de huid vermindert de diepte van de rimpels. Maar ook alcohol is een factor die rimpels sneller laat ontstaan. Want hoe meer glazen alcohol een vrouw inneemt, hoe meer rimpels, aldus Hamer.

Elk huidtype verouderd anders

Een opmerkelijk feit is dat mensen met een Noord-Europese huidtypen ( type 1, 2 en 3), dat zijn de witste huiden, minder snel rimpels laten zien. In het onderzoek is alleen rekening gehouden met Europese huidtypen. Volgens Hamer komt dat omdat deze mensen zo snel verbranden bij blootstelling aan de zon dat ze deze mijden of zich altijd goed beschermen met een zonnebrandcrème. Mensen met dit soort huid krijgen wel eerder te maken met pigmentvlekken. Wat ook een teken van huidveroudering is. Hieruit concludeert de onderzoeker dat elk huidtype anders oud wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *